Мечо Пух

ПГ5  "Мечо пух"

Учители:

  • ст. учител: Николина Джунова
  • учител: Цветелина Мънева

Помощник – възпитател: Илияна Илийкова

 

ГУП ПГ5 Мечо пух 2023-2024г.

Дневна организация -ПГ5 група

Седмично разписание ПГ5

 


Международният ден на жената (International Women's Day, съкратено IWD), се отбелязва ежегодно на 8 март в десетки държави по цял свят, като първото му провеждане точно на тази дата датира от 1914 година. Смисълът на празника в различните части на света и в различните периоди от 108-годишната му история се е променил.


История на възникване на “Международният ден на жената”


През август 1910 година в Копенхаген се провежда Международна конференция на жените, по време на която Луизе Зийц излиза с предложението за учредяването на официален празник - Международен ден на жената – който да се чества ежегодно във всички страни. Идеята е подкрепена от Клара Цеткин – и се приема с гласуване сред делегатите на конференцията – 100 жени от 17 държави, които виждат в IWD възможност за утвърждаване и пропагандиране на целите им, а именно равнопоставеност за жените, в това число избирателно право. На този етап 8 март все още не е фиксиран като дата на провеждане на Международния ден на жената.


През 1911 година празникът е отбелязан официално за първи път.
 


Есента не е само меланхолия, носталгия или тъга. Достатъчно е само да се вгледате в пъстрата палитра, оцветила короните на дърветата, да вдишате от опияняващия аромат на узрялата земя и да съзрете приказното обаяние на есента. Експлозия от блясъци, пищни цветове и очарование – такъв е сезонът на художниците, сезонът на поетите. Почувствайте го с няколко неувяхващи мисли, достигнали до нас през времето и пространството.

"В никое друго време (в сравнение с есента) Земята не позволява да бъде вдишана с едно ухание – узрялата Земя; ухание, което по никакъв начин не отстъпва на аромата на морето, горчиво, когато се доближава до вкусването, и по-медоносно сладко, когато усещаш, че докосва първите гласни струни." – Райнер Мария Рилке ("Писма до Сезан")

 


Мартеничката е символ на пролетта,

раждането  живота, надеждата и любовта!

Баба Марта днес разнася

пълна кошница с цветя

и на всеки на ръката

връзва някаква мечта.

С пожелание за здраве,

щастие, радост и много сбъднати мечта!

Честита Баба Марта!

 

 


 

 


Да бъдеш баща

“Да бъдеш баща” е разговор за силната връзка между детето и бащата. Тази, благодарение на която децата са щастливи, спокойни и уверени, а бащите им - стабилни, окрилени и успешни. Връзка, която учи и децата, и техните татковци да уважават майките. Връзка, която крепи дома.

И света на всеки от нас.

В седмицата на бащата – 07.11.–13.11.2022г.

На 09.11.2022г. децата от II група „Мечо пухв занятие чрез STE(A)M метода LEGO® Education успяха да сътворят своите бащи по интерес начин изобразяващ ги.

ДГ „Радост“ отбеляза събитието с редица прояви в II група „Мечо пух“, което завърши с празник поздрав за всички бащи на групата: „Мили, тати благодаря!“.