Иновации

60 години ДГ "Радост" - традиции, съвременност и иновации. На 16.04.2024г. се проведе Национална среща обмяна на практика "STE(A)M - образователни решения - учене чрез правене и учене чрез игра в детската градина" с LEGO EDUCATION. Играта - основа за обучение на децата, успешно приложена чрез съвременните STE(A)M - образователни решения. Благодаря, на целия екип за труда, старанието и невероятния професионализъм, който показаха. Децата са нашата гордост, те проявиха своите компетентности за работа в екип и постигане на образователни решения. Сърдечно благодаря на нашите гости детски градини от гр. Пловдив, гр. Стара Загора, гр. Гълъбово, гр. Казанлък, гр. Клисура и гр. Карлово. Специални благодарности на @Тракийски университет гр. Стара Загора и @Център за творчество и обучения за дългогодишната ни съвместна работа и подкрепа. БЛАГОДАРЯ, ВИ!!!

 

 

                                                       

 

Детска градина „Радост“ със съдействието на Център за творческо обучение през учебната 2022/2023 година реализира програмата FIRST® LEGO® League Discover за деца от 4 до 6 г.

Темата на програмата през тази година (2023-2024г.) e “Шедьовър” (“Master Piece”). В рамките на поредица от занимания, децата ще научат:

● какви са различните изяви в сферата на изкуството;

● как се подготвя сецаната и реквизита;

● как се подготвя и представя представление от различните сфери;

Докато играят и конструират, децата ще обсъждат, проектират и изграждат тематични модели, работейки в екипи и решавайки различни предизвикателства от реалния живот.

Програмата включи едно въвеждащо занимание, десет тематични работилници и едно финално събитие, на което децата да споделят резултатите от своите преживявания.

Децата ще работят с LEGO Education STEAM Парк и специални тематични комплекти FLL Discover “Шедьовър”/ (“Master Piece”).

Успех, деца!

Сесия I: Да открием! Да изградим сцена! - ГАЛЕРИЯ!

"Музейна изложба! - ГАЛЕРИЯ

"Театрално представление! - ГАЛЕРИЯ

"Вашето собствено представление!" - ГАЛЕРИЯ

"Зад кулисите – професии, инструменти и декори!" - ГАЛЕРИЯ

"Да празнуваме" - Галерия

 


 


ДГ Радост - Супер Сили


Ден 10 - Да празнуваме!


                                                                                         

Център за творческо обучение Center for creative training                                                                                          

Детска градина „Радост“ със съдействието на Център за творческо обучение през учебната 2022/2023 година реализира програмата FIRST® LEGO® League Discover за деца от 4 до 6 г.

Темата на програмата през тази година (2022-2023г.) e “Супер Сили” (“Super Powered”). В рамките на поредица от занимания, децата ще научат:

● какви са различните източници на енергия, как се генерира тя;

● как се съхранява енергията;

● как се разпространява и използва енергията;

Докато играят и конструират, децата ще обсъждат, проектират и изграждат тематични модели, работейки в екипи и решавайки различни предизвикателства от реалния живот.

Какво е FIRST® LEGO® League Discover?

FIRST® LEGO® League е световно призната общност, създадена да вдъхновява деца и младежи от 4 до 16 години да развиват уменията си за критично мислене, кодиране и проектиране чрез забавно практическо обучение по STEM и роботика.

За най-малките, програмата се казва FIRST® LEGO® League Discover. Това е игрова STEM програма, която разпалва вроденото любопитство на децата, подпомага тяхното холистично развитие и изгражда навиците им за учене чрез практически дейности с помощта на LEGO® DUPLO® тухлички. Основните ценности на програмата са откривателство и забавление!

Програмата включи едно въвеждащо занимание, десет тематични работилници и едно финално събитие, на което децата да споделят резултатите от своите преживявания.

Децата ще работят с LEGO Education STEAM Парк и специални тематични комплекти FLL Discover “Супер Сили”/ “Super Powered”.

Успех, деца!


 

 


Да бъдеш баща

“Да бъдеш баща” е разговор за силната връзка между детето и бащата. Тази, благодарение на която децата са щастливи, спокойни и уверени, а бащите им - стабилни, окрилени и успешни. Връзка, която учи и децата, и техните татковци да уважават майките. Връзка, която крепи дома.

И света на всеки от нас.

В седмицата на бащата – 07.11.–13.11.2022г.

На 09.11.2022г. децата от II група „Мечо пухв занятие чрез STE(A)M метода LEGO® Education успяха да сътворят своите бащи по интерес начин изобразяващ ги.

ДГ „Радост“ отбеляза събитието с редица прояви в II група „Мечо пух“, което завърши с празник поздрав за всички бащи на групата: „Мили, тати благодаря!“.

 


При STE(A)M метода децата се опитват да решават реални проблеми чрез прилагане на играта, приспособени към определени аспекти и време за изпълнение. За да го направят, те трябва да работят по групи, в които различните предпочитания, опитности и личностни особености са силно смесени, така че децата да могат да се учат един от друг.

След изтичане на определеното време, всеки екип представя работата си пред голямата група. От значение е не успешният резултат, а ученето по време на процеса, защото по тази методология децата не само завършват даден проект, но и използват нови технологични инструменти и придобиват други, не по-малко важни умения (моделиране на емоционални състояния, нови материали, работа в екип).

Въвеждането LEGO® Education обучението развиват у децата умения и компетенции за:

По този начин децата се научават, че личните умения помагат на екипа да постигне по-добър резултат. Накрая всеки от тях играе важна роля при вземането на решение, планирането, изпълнението на финалната задача. Наградата е удовлетворението от свършената работа и постигнатия резултат.


LEGO® Education Build me emotions  - "Моят приятел"


LEGO® Education My XL World - "Нашата улица"


Детската градина „Радост“ се променя, създават се нови методи на обучение, възпитание и социализация т.е. нови практики. От една страна тя трябва да реагира на бързо променящо се ежедневие, а от друга – тя /детската градина/ все повече е схващано като една от малките опорни точки, от които се нуждае всяко общество. Почти никой не осъзнава, че детската градина се превръща в една от последните места, където децата са заедно, където могат да се интегрират и социализират.

С въвеждането на STE(A)M обучението чрез LEGO® Education в детската градина си поставихме следните цели:

Комплектите и материалите LEGO® Education разпалват интереса на деца към наука, технология, инженерство, изкуства и математика (STEAM). Те могат да се прилагат успешно в учебните занятия от предучилищно образование и са базирани на LEGO® Education системата за учене чрез игра с подходящи за учебната програма материали и електронни ресурси.

За реализирането и овладяването на компетентности е нужно време и знания. Основните задачи на които ще се стремим да търсим решение са:

Един от най-съвременните и търсени начини за обучение на европейско ниво е научното образование чрез иновативната методология STE(A)M.

Детската градина „Радост“ осъществява обучение чрез:

LEGO® Education Build me emotions

LEGO® Education My XL World

LEGO® Education People

LEGO® Education Animals

LEGO® Education Duplo  

 

LEGO® Education Storytales 

LEGO® Education Coding Express

LEGO® Education STEAM Park 

LEGO® Education Tech Machines

LEGO® Education BricQ Motion Essential